În călătoria noastră în Albania, într-o țară care și-a revenit după represiunea istorică, am constatat că am fost îmbrățișați în mod deschis ca vizitatori ai țării sale. Cu peisaje montane accidentate și plaje frumoase, Albania așteaptă cu respirație, pentru ca restul lumii să prindă vibrația ca destinație de călătorie europeană.
Călătorie In Albania- Primiți pe covorul rosu!
Pentru o țară care a fost, până relativ recent, complet izolată de lumea exterioară, Albania te întâmpină ca pe un prieten mult așteptat.
Eram abia urcati, în autorulota noastra alba, strălucitoare, de șapte metri. Dar când localnicii cu cal și căruță sau cei care mergeau pe jos, fluturați cu un curent de aer cald când treceam pe lângă ei, simțeam un sentiment imediat de ușurință și acceptare. Aceasta a fost prima surpriză a multora din călătoria noastră în Albania.

Ideea inițială de a conduce prin Albania în călătoria noastră rutieră europeană ne-a făcut să ne simțim puțin anxioși. A trebuit să obținem o autorizație specială de la asigurătorul nostru auto și, în acel moment, către lumea exterioară, Albania era o entitate necunoscută. Prietenii ne-au pus la îndoială decizia și s-au îngrijorat de siguranța noastră. Chiar nu era nevoie.
CONDUCEREA PE TRASEUL ALBANIAN
Am trecut granița din Muntenegru și am intrat fără dificultate în Albania. Autoutilitara noastră camper s-a zguduit și s-a smucit de-a lungul drumurilor zdrobite în timp ce evitam gropi și pietoni. Am trecut pe lângă vanzatori ambulanți imprastiati de-a lungul străzilor, cu clienții lor cernând prin grămezi de haine amestecate, pantofi vechi și bric-à-brac. Cumpărături de tip boutique la fel de îndepărtate de viața lor de zi cu zi ca o vizită pe Lună. Puii în colivie, îngrămăditi în lăzi suprapuse saturau orasul.
Unul dintre primele lucruri pe care le puteți observa în călătoria dvs. rutieră prin Albania este lipsa respectarii regulilor rutiere. Este un tip organizat de haos. Nu vă mirați dacă semafoarele nu funcționează sau, mai interesant, localnicii le ignoră.
Mai mult, fiți gata să împărtășiți drumul cu o varietate de animale locale. Am condus în spatele caprelor, oilor, vacilor și chiar a curcanilor care se inghesuiau pe autostradă.

Pe măsură ce ne apropiam de capitala Tirana, traficul s-a intensificat. Aici drumurile se umflau cu autobuze și mașini care băteau și împingeau pentru a merge mai departe. Benzi rutiere au devenit de prisos. Claxoanele au sunat, culorile s-au încețoșat și șoferii locali au părut neperturbați, în timp ce au răzuit și au făcut un pas. Încă nu sunt sigur cum am ieșit fără zgârieturi. Restul drumului prin Albania a fost mult mai puțin agitat.
UN GHID FOARTE SCURT PENTRU CEL MAI RECENT ISTORIC AL ALBANIEI
Albania are un trecut istoric și cultural complex, dar pentru a face acest lucru scurt, ne vom ocupa doar de evenimente mai recente.
După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Albania a devenit un stat comunist. A fost condus, în principal, de un comunist extrem, Enver Hoxha. La început, Hoxha a făcut alianțe cu sovieticii și China, dar a găsit comunismul lor prea slab și a întrerupt în cele din urmă toate legăturile, izolând Albania și mai mult.
VIAȚA SUB REGLA COMUNISTĂ
Ne este greu să ne imaginăm că trăim o viață atât de separată de restul lumii. Statul comunist a controlat toate aspectele vieții albaneze. Un localnic, Gazi, ne-a spus că călătoriile în străinătate, proprietatea de mașini și practicarea religiei erau interzise. Mobilierul tuturor era exact același, clădirile erau vopsite cu aceeași culoare și dacă aveai un televizor, toți priveai același lucru.
Propaganda a fost difuzată timp de patru ore pe zi, detaliind cât de mare era Albania, cum oamenii ei erau cei mai fericiți din lume și cât de norocoși erau în comparație cu toate celelalte țări.
UN NOU ÎNCEPUT … APROAPE
În 1985, Enver Hoxha a murit și, până în 1990, guvernarea comunismului se apropia de sfârșit.
Gazi ne-a spus că, în 1991, i s-a dat prima pereche de blugi și a avut primul gust de fruct, atât de străin de el – umila banană.

Cu toate acestea, țara era încă implicată în crime, fraude și corupție pe scară largă. În 1997, economia Albaniei s-a prăbușit, rezultând tulburări civile și lupte pe scară largă. Mulți albanezi și-au pierdut economiile de viață prin programe în care guvernul a fost încurajat să investească. Trupele ONU de menținere a păcii au fost trimise pentru a restabili ordinea.
De atunci Albania și-a curățat actul. Deși corupția persistă încă în sălile sale și banii continuă să vorbească prea tare, Albania crește treptat. A fost admis în NATO în 2009 și odată ce îndeplinește criteriile Uniunii Europene, i se va permite să joace cu băieții mari.